Kesätyösarja, osa 2: Kaisa ja Karoliina piirtävät Espoon rajat

Maanmittaustekniikan opiskelija Kaisa Saviojalla ja viheralan artesaani Karoliina Marjasella on missio: oppia päivittämään Espoon kantakarttaa. Kesän aikana karttoja muutetaan myös 3D-muotoon.  

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kaisa Savioja ja Karoliina Marjanen käyvät Espoon läpi karttalehti kerrallaan.

Tämän kesän jälkeen Kaisa Savioja, 20, ja Karoliina Marjanen, 25, eivät ehkä tarvitse karttaa liikkuessaan Espoossa. Sen verran hyvin kaupunki voi painua mieleen, kun kesäpäivät kuluvat karttalehtiä selaillen kaupunkimittauksen yksikössä. Tehtävänä on päivittää ajan tasalle Espoon kantakarttaa.

Ajantasaiset kartat palvelevat mm. katujen ja puistojen suunnittelua. Siksi on tärkeää, että muun muassa korkeuskäyrät osoittavat oikeisiin suuntiin ja että uusimmatkin rakennukset löytyvät kartalta.

Materiaali karttoihin saadaan ilma- ja maakuvista – tulevaisuudessa ilmakuvaa tuottaa mm. KAKE:n upouusi minikopteri.

Kartantekijän työ on tarkkaa. Kaisa ja Karoliina etenevätkin tarkastus- ja päivitystyössään karttalehti kerrallaan.

”Itselläni on tapana käydä karttaa erivärisillä kynillä läpi, silloin ei jää mitään huomaamatta. Tarkoitus on tehdä sellainen kartta, että kuka tahansa voi sitä ymmärtää. Kun karttojen tiedot ovat kohdillaan, on tarkoitus laajentaa kartat 3D-muotoon”, kertoo Karoliina.

Tarkat kartat palvelevat myös kuntalaisia – usein KAKE:sta kysytään esimerkiksi, missä tonttien rajat kulkevat, ja tämä selviää kantakartasta.

Ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen oman alan töihin

Kaisa opiskelee Metropolia Ammattikorkeakoulussa maanmittaustekniikkaa, ja opintojen ansiosta kesätyöstä sai nopeasti kiinni – vaikka Savioja onkin opiskellut vasta vuoden. Hän uskoo, että alalta löytyy töitä myös jatkossa.

”En ollut aiemmin käyttänyt Trimble Locus -järjestelmää, jolla karttoja tehdään, mutta aika nopeasti sen oppi. Helpotti, kun alan sanasto oli hallussa opintojen ansiosta”, Kaisa sanoo.

Savioja pitää koulutustaan melko käytännönläheisenä – ohjelmaan kuuluu mm. maastomittausta ja erilaisten ohjelmien opettelua. Ensimmäisenä vuonna suurin osa ajasta kului insinöörialojen yhteisten opintojen parissa; seuraavina vuosina on luvassa enemmän perehtymistä omaan erikoistumisalaan.

”Olen aina tykännyt kartoista ja maantiedosta. On kiva katsella, mitä mistäkin löytyy. Uudet kulttuuritkin kiehtovat. Olen matkustellut Euroopassa ja Amerikassa, ja vaikutuksen teki etenkin Espanjan Barcelona”, Kaisa sanoo.

Vapaa-ajalla kartanlukija viihtyy liikkeessä: jalkapallo, koripallo ja lenkkeily kuuluvat Kaisan arkeen töiden jälkeen. Töihin ei ole pitkä matka – Kaisa asuu Kilossa, vain muutaman hassun junapysäkin päässä Espoon keskuksesta.

Ensimmäisen vuoden opinnot päättäneelle Kaisalle työ Espoolla on ensimmäinen oman alan työpaikka. Aiemmat kesätyöt ovat olleet ihmisläheisiä – hän on työskennellyt mm. torimyyjänä Kauppatorilla ja tuote-esittelijänä tavarataloissa.

”Täällä oppii huimasti uutta ja saa kokemusta. Toivon myös, että pääsen verkostoitumaan muiden saman alan ihmisten kanssa”, Kaisa sanoo.

Pitkiä uria ja viihtymistä

Kaisa on huomannut, että monella KAKE:laisella on takanaan pitkä ura samassa talossa.

”On ollut mukava tunne huomata, että täällä on selvästi viihdytty. Minutkin on otettu hyvin vastaan”, hän sanoo.

Entä jos haluaisi karttahommiin Kaisan tavoin – mitkä ominaisuudet ovat työssä tärkeitä?

”Pitää olla kykyä hahmottaa kokonaisuuksia ja tietysti lukea karttaa. On oltava hyvä kolmiulotteisuuden ja syvyyksien hahmotuskyky. Suuntavaistosta ei ole haittaa”, Kaisa hymyilee.

Vasta vuoden opiskelleen Kaisan tulevaisuuden suunta on vielä avoin. Ulkomaillekin voisi lähteä, ainakin vaihtoon – tämä kysymys on ajankohtainen toisen vuoden opintojen jälkeen. Esimerkiksi Saksa houkuttelisi vaihtomaana.

Lähes ainoana naisena

Tänä syksynä, kesätöiden jälkeen, on kuitenkin ensin vuorossa paluu koulunpenkille. Erikoistumisopintoihin kuuluvat mm. rakentamisen lainsäädäntö, mittaus- ja kartoitustekniikka sekä fysiikka.

Mutta ehtii sitä muutakin tehdä kuin opiskella.

”Ensi syksynä olen myös tuutori. Otan vastaan uudet opiskelijat, esittelen heille koulua ja pyrin ryhmäyttämään. Insinööriopiskelijoiden yhdistys järjestää myös toimintaa”, Kaisa kertoo.

Ensimmäisenä vuonna Kaisan itsensä yllätti yksi asia: hän oli pulpetin takana lähes ainoa nainen.

”On tämä aika miesvaltainen ala, omasta vuosiluokastani viisi oli naisia ja 35 miehiä. Aluksi jännitti, mutta sopeuduin nopeasti joukkoon. Mielestäni ala sopii myös naisille, ja olisi mukavaa nähdä tulevaisuudessa vielä enemmän naisia alalla”, Kaisa sanoo.

FAKTA

Nimi: Kaisa Savioja

Ikä: 20

Asuu: Espoon Kilossa

Opinnot: maanmittaustekniikka, Metropolia ammattikorkeakoulu – opintoja takana 1 vuosi

Tulevaisuudessa: haluaa nähdä erilaisia työtehtäviä opiskeluaikana ja saada sitä kautta hyvää ja erilaista kokemusta ja kehittää osaamistaan

Vapaa-ajalla: harrastaa jalkapalloa ja koripalloa, lenkkeilee, opastaa nuorempia opiskelijoita tuutorina

 

Pensassakset vaihtuivat toimistoon

25-vuotiaalle Karoliina Marjaselle Espoon kaupunki on jo tuttu työpaikka. Vuorotteluvapaan sijaisuutta tekevä viheralan artesaani on työskennellyt aiemmin kaupungilla harjoittelijana ja määräaikaisena työntekijänä puistopuolella.

Karoliina onkin tottunut tekemään töitä – trendikkäästi ilmaisten – kädet savessa. Nyt puhutaan tosin ihan oikeasta savesta, tai mullasta. Hän on esimerkiksi istuttanut kasveja kaupungin maille, hoitanut kaupungin puistoalueita ja asukaspuistoja sekä lasten leikkipaikkoja.

”Mieleen on jäänyt se kerta, kun istutimme vanhainkodin pihalle taimia, ja vastaanotto oli niin ilahtunut: ’Ihanaa, mitäs te meille toitte?’ he kyselivät. Samoin kiinnosti, voisiko pensaiden marjoja poimia”, Karoliina kertoo.

Toimistotyö on erilaista – nyt Karoliina tarkkailee kartalla niitä alueita, joita on aiemmin hoitanut. Käytännön maastotuntemuksesta on hyötyä: usein hän muistaa elävästi, miltä maasto näytti, ja voi tämänkin pohjalta täydentää karttaa.

”Tämä työ on erilaista, mutta siinä on omat hyvät puolensa: on omaa tilaa ja saa tehdä itsenäistä työtä. Olen jo nyt oppinut paljon uutta”, Karoliina sanoo.

Karttatyöskentely täydentää Karoliinan osaamista – on hyvä, että pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilaiselta sujuu myös kartanluku.

”Kartat yllättivät mielenkiintoisuudellaan – odotin, että tekisin aina töitä kädet mullassa. Nyt odotan kuitenkin kovasti myös 3D:hen siirtymistä ja sitä, mitä se tuo tullessaan”, sanoo Karoliina.

Vanhan rintamamiestalon puutarha heräsi eloon

Kaikki kasveihin liittyvä, kuten kukkakaupat ja kasvihuoneet, vetävät artesaania puoleensa myös vapaa-ajalla. Karoliina asuu vuokralla puisessa rintamamiestalossa Espoossa – ja piha on muuttunut metsäisestä luukista edukseen sinä aikana, kun talossa on asunut puutarha-alan ammattilainen.

”Kiinnitän huomiota sellaisiin pieniin yksityiskohtiin, joita kaikki muut eivät ehkä tulisi ajatelleeksi – nyt kukkapenkeissä on esimerkiksi betoniset reunukset”, Karoliina hymähtää.

Kasveihin ja pihan hoitoon yhdistyy myös estetiikan taju. Karoliina piirtää ja maalaa – nytkin hän esittelee kännykän ruudulta akryyli- ja vesivärein tehtyä maalausta Muumitalosta.

”Esteettisestä silmästä on hyötyä esimerkiksi pihasuunnittelussa”, sanoo Karoliina.

Töiden jälkeen Karoliinaa odottavat kotona puutalon kynnyksellä peräti kaksi koiraa ja kolme kissaa. Eläimistä huolehtiminen ottaa oman aikansa.

”Koen, että Espoo on turvallinen ja hyvä työpaikka siinä mielessä, että täältä saa tukea myös yksityiselämään. Ne, jotka tulevat, ovat tulleet jäädäkseen. On järkevät työajat ja niissä liukumia”, Karoliina sanoo.

FAKTA

Nimi: Karoliina Marjanen

Ikä: 25

Opinnot: viheralan artesaani

Tulevaisuudessa: haluaa työskennellä kauniimman ympäristön puolesta ja pysyä alalla kynsin hampain

Asuu: Espoossa vanhassa puisessa rintamamiestalossa kahden koiran ja kolmen kissan kanssa

Vapaa-ajalla: piirtää ja maalaa, hoitaa puutarhaa

 

teksti: Saija Räsänen, tiedottaja, KAKE

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *