”Tämä muistetaan koko vuoden ajan” – Lapset valtasivat Leppävaaran varikon

Keväisin koittaa kauan odotettu hetki Leppävaaran asukaspuiston lapsille: he pääsevät tutustumaan läheisen varikon suuriin kuorma-autoihin, traktoreihin ja muihin koneisiin. Tutustumisretki järjestettiin nyt kolmatta kertaa.

Rivissä seisoo vaikuttava määrä suuria koneita: sininen kuorma-auto, jonka ohjaamosta voi ihailla muuta liikennettä korkealta. Traktoreita ja lakaisukoneiden sutivia harjoja. Imulakaisukone on iloisen oranssi. Kauko-ohjattava rinneleikkuri muistuttaa erehdyttävästi hämähäkkiä pyöriessään asfaltilla. Monitoimikoneen sivuilta avautuvat ruohonleikkuuseen sopivat terät – aivan kuin koneella olisi siivet.

Olemme Leppävaaran varikolla, jossa kaupunkitekniikan keskus esittelee työkoneitaan läheisen asukaspuiston asiakkaille jo kolmatta kertaa. Tapahtuma sai suuren suosion jo heti ensimmäisen kerran jälkeen, ja niin siitä tuli vuosittain toistuva perinne.

Lapsia suuret ja värikkäät koneet kiinnostavat. Tapahtuman järjestämisen taustalla on myös turvallisuusnäkökulma.

”Noustessaan itse kuorma-auton ohjaamoon lapset hahmottavat paremmin, mitä vaikkapa aurakuski näkee – ja kuinka kaukana aurasta kannattaa talvella pysyä. Koneet eivät ole leluja, vaan työkoneita, joita pitää varoa liikenteessä”, sanoo aluetyönjohtaja Torbjörn Blomster.

Kaikki lähti liikkeelle asukaspuiston omasta toiveesta päästä katsomaan koneita lähempää.

”Suosio on ollut kova, ja tästä on tullut vuosittainen tapahtuma. Kävijöitä riittää, kun lapset kertovat näkemästään kotona, ja pienemmät sisarukset sanovat, että minäkin haluan, kun isoveli pääsi mukaan aiemmin”, kuvaa Blomster hymyillen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tällä kertaa aurinkoinen päivä vetää paikalle nelisenkymmentä lasta vanhempineen. Mukana on myös asukaspuiston ohjaaja Jenni Kytöluoto oman poikansa Antin kanssa.

”Tämä on odotettu tapahtuma. Lapset odottavat erityisesti sitä, että pääsevät käymään sisällä koneissa. Kiinnostavia ovat myös eriväriset napit. Myös henkilökunnan puolelta vastaanotto on aina ollut hyvä: he auttavat sisään koneisiin ja vastaavat kysymyksiin”, sanoo Kytöluoto.

Antilla olisi jo kiire koneita katsomaan. Mikä niistä on se kaikkein paras? Sormi osoittaa kohti lakaisukonetta ja traktoria.

”Meillä on asukaspuistossa se periaate, että kaikki saavat tulla. Taaperoikäisille tämä on suurin juttu, mutta myös sisarukset ovat tervetulleita”, Kytöluoto sanoo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eri-ikäisiä on tosiaan paikalla – nuorin varikolla vierailija on tällä kertaa alle vuoden ikäinen Aada. Mansikkahatun verhoama pää kääntyilee äiti Tia Leivon sylissä puolelta toiselle. Suuret silmät ihmettelevät kirkasvärisiä koneita.

”Tosi kivaa, että tällaista järjestetään. Aadallekin tämä on jännää, vaikka hän on niin pieni – voi vain ihmetellä kaikkea”, Leivo sanoo.

Aadan silmät kiinnittyvät pitkäksi aikaa traktoriin ja imulakaisukoneeseen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Joona, 3 vuotta, on varikon vanha konkari – hän on täällä nyt kolmatta kertaa.

”Kolmas kerta toden sanoo. Poika muistaa tämän koko vuoden ja hihkuu sitten, että pitää taas päästä varikolle”, kertoo äiti Vera.

Suosikkeja ovat tässäkin tapauksessa imulakaisukone ja kaivuri.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Myös 2-vuotiaan Paavon mielessä tapahtuma pysyy aina pitkään.

”Tänään on käyty jo melkein kaikissa koneissa”, sanoo isä Olli.

Koneet ovatkin Paavon mielestä niin mielenkiintoisia, ettei häntä edes jännitä nousta ohjaamojen korkeuksiin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1,7-vuotiaan Eelin mieleen ovat vähän pienemmät koneet – hän ihastuu etenkin vihreään, päältä ajettavaan ruohonleikkuriin.

Äiti Hanna Rönnholm taitaa olla tapahtumasta lähes yhtä innoissaan kuin Eeli.

”Tosi kiva juttu tämä! Ja joka kerta on ollut suosittu tapahtuma”, Rönnholm sanoo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Parivuotias Harno on varikolla nyt toista kertaa. Etenkin ruohonleikkuri ja kaivinkone kiinnittävät huomion.

Tapahtuma voi antaa iloa myös vanhemmille.

”Kivaahan tämä on, lisää yhteisöllisyyttä, kun näkee muita vanhempia ja on mahdollisuus tutustua muihin perheisiin”, sanoo isä Jussi Isovalta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Joskus varikolta etsitään samaa kuin kodin leikeistä.

”Veikkoa kiinnostaa tuo Volvo-traktori, kun kotonakin on pienempia Volvo-autoja”, sanoo isä Tarmo Pesonen.

Kun isä ensimmäisen kerran nosti Veikon Volvon kyytiin, oli ilmassa vähän jännitystä, mutta se selätettiin pian.

Hämähäkkileikkuri pyyhältää ilman kuljettajaa

Kuorma-autot ja päältä ajettava ruohonleikkuri, se iso ja vihreä, ovat Torbjörn Blomsterin mukaan lasten kestosuosikkeja. Nyt shown ottaa kuitenkin haltuun keltainen Spider-rinneleikkuri, joka aloittaa yksinäisen kaartelunsa suurten koneiden lomassa.

Miten se liikkuu? Ajajaa ei näy missään. Selitys piilee siinä, että tätä leikkuria voi ohjata kaukaakin – kunhan se vain pysyy katse-etäisyydellä.

Lapset keskeyttävät tutkimusretkensä ja jähmettyvät piiriksi aukion reunoille katselemaan hämähäkkiä muistuttavaa vempainta.

Kaikki koneet ahkerassa käytössä

Tänään koneet seisovat varikolla siistissä rivissä, mutta tavallisesti näin ei ole.

”Koneita ei koskaan seisoteta turhaan varikolla, ne ovat aina lähes kaikki työn touhussa ympäri Espoota. Samat koneet soveltuvat usein sekä talvella että kesällä käytettäviksi: talvisin aurataan, kesäisin leikataan nurmikoita. Välillä olemme avustaneet myös pelastuslaitosta”, sanoo Blomster.

Kotona on kasvamassa jo toinen sukupolvi koneasiantuntija-Blomstereita. Torbjörn Blomsterin poika Toni lähtee aina tilaisuuden tullen innolla mukaan isän työpaikalle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Entä tapahtuman hiljaiset sankarit eli työmiehet, jotka neonvihreissä varoitusliiveissään auttavat lapsia koneiden selkään ja vastailevat kysymyksiin – mitä he pitävät tästä kaikesta?

”Onhan tämä kivaa, itsellekin vähän erilainen päivä”, hymyilee kuorma-autonkuljettaja Toni Valorinta. Lasten innostus koneita kohtaan on hänelle tuttua: kotona odottaa 3-vuotias tytär, joka myös hyppää oikein mielellään isän kuorma-auton kyytiin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Teksti: Saija Räsänen, tiedottaja, KAKE

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *