Näin syntyi Kake – kaiken takana on Ella, 10v

Kaupunkitekniikan keskus, tuttavallisemmin Kake, on hakenut virallista tunnushahmoa vuoden vaihteesta alkaen. Se löytyi lopulta 10-vuotiaan matinkyläläisen Ellan avulla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kake-hahmon innoittaja, Ella Rahiala, piirroksensa kanssa

Paperilla hymyilee keltakypäräinen työmies. Silmät ovat suuret, kädessä heiluu lapio. Kypärässä ja sinisessä haalarissa toistuu suuri K-kirjain – tässä on 10-vuotiaan Ella Rahialan näkemys Kakesta. Sitä käytettiin pohjana, kun Kaupunkitekniikan keskus etsi virallista tunnushahmoa käytettäväkseen sosiaalisen median kanavissa ja sisäisessä viestinnässä.

Kake-hahmon etsiminen tuli tarpeeseen, kun entinen Tekninen keskus ja Espoo Kaupunkitekniikka -liikelaitos yhdistyivät vuoden vaihteessa Kaupunkitekniikan keskukseksi, joka heti lyhentyi suussa ”Kakeksi”. Sitten tarvittiinkin vain Kakelle kasvot.

Ellan näkemys Kakesta löytyi helmikuisen piirustuskilpailun tuloksena. Tehtävänantona oli piirtää työmies-Kake, ja kilpailu keräsi reilusti yli sata osallistujaa. Kun Ellan piirustus saapui, loksahti kaikki tuomariston silmissä kohdilleen: tässähän se on, etsimämme Kake. Ellan piirros annettiin ammattigraafikon käsiin, ja näin siitä jalostettiin virtuaalisiin kanaviin sopiva versio. Luovan kunnian saa kuitenkin Ellan kädenjälki.

”Kake on reipas ja tekee kaikenlaisia hommia”

Aloite piirustuskilpailuun osallistumiseen tuli Matinlahden koulua käyvän Ellan opettajalta, joka patisti koko luokan osallistumaan kilpailuun. Ella innostui heti.

”Ajattelin, että olisi kiva ainakin osallistua, vaikka en osannutkaan ajatella voittavani”, Ella sanoo.

Innoituksena moni luokkalainen käytti Puuha-Peteä – mutta mietti myös, millaisia työmiehiä on nähnyt käytännön töissä. Näin syntyi Ellankin Kake – sympaattinen, mutta käytännön töihin mukisematta tarttuva työmies.

”Kake on reipas ja pystyy tekemään kaikenlaisia hommia, kuten tietöitä”, Ella sanoo.

Ellan vahva viivanjälki sopi hyvin tunnushahmon pohjaksi. Tämä ei ollutkaan ensimmäinen kerta, kun Ella otti kynän käteensä – hän piirtää paljon myös vapaa-ajalla ja on osallistunut mm. manga- ja taideleireille. Ehkä mangan piirtäminen näkyy myös Kake-hahmon muotojen taustalla.

”Tyylini on ennen kaikkea selkeä”, luonnehtii Ella, joka piirtää tavallisesti niin ihmishahmoja kuin luontoakin. Inspiraatio haetaan omasta mielikuvituksesta, ei valmiita kuvia jäljentämällä.

Lempitekniikoikseen hän mainitsee piirtämisen ja vesivärimaalauksen, ja löytyypä kotoa myös digitaalinen piirtopöytä. Myös kavereiden kanssa piirretään yhdessä, välillä katsotaan Youtubesta opetusvideoita.

”Muilta voi saada myös inspiraatiota”, Ella sanoo.

Kake_hires

Lopullinen Kake-hahmo

Menestys yllätti monilahjakkaan tytön

Ella on saanut myös aiemmin tunnustusta piirtämislahjoistaan. Mummi, kaverit ja opettaja ovat kaikki kehuneet hänen teoksiaan. Isä Esko Rahialan mukaan jo päiväkodissa kannustettiin pikkutyttöä jatkamaan taiteellisia harrastuksia.

Koulussa Ellan ainoa lempiaine ei kuitenkaan ole kuvataide – vaikka se onkin yksi niistä. Hän pitää myös matematiikasta ja musiikista. Niin, ja isona hän haluaisi kirjailijaksi tai taiteilijaksi. Ehkä ensimmäinen teos syntyy jo varhain, koska opettaja on antanut luokalle mahdollisuuden kirjoittaa äidinkielen tunneilla omaa kirjaa. Lempikirjoikseen Ella mainitsee Harry Potterit, Narnia-sarjan sekä Erin Hunterin kirjat. Tällä hetkellä kesken on Alexandre Dumas’n klassikkoromaani Monte Criston kreivi.

Mutta miltä monilahjakkaasta tytöstä tuntui kuulla, että hänen piirtämänsä Kake-hahmo oli valittu virallisen tunnuksen esikuvaksi?

”Olin ihan ihmeissäni; en kuvitellut, että olisin voinut menestyä näin hyvin”, sanoo Ella vaatimattomasti hymyillen.

teksti: Saija Räsänen, tiedottaja, KAKE